Gerechten met mosterd

 

Gerookte kip sandwich met “Appeltjes van Oranje” mosterd

appeltjes_van_oranje_mosterd

Ingrediënten

  • 1 potje Wijndragers “Appeltjes van Oranje” mosterd
  • 12 plakken maïs brood
  • 200 gr gerookte kipfilet (gesneden)
  • 2 stronken witloof
  • 100 gr rucola
  • 1 pot Wijndragers mosterd mayonaise
  • 20 gr walnoot
  • 1 rijpe avocado
  • Roomboter
  • Balsamico azijn
  • peper en zout
  • 1/2 citroen
  • 8 saté prikkers

 

Bereiding

Was de rucola en laat deze goed uitlekken. Maak aan met een beetje mosterd mayonaise.
Haal de buitenste bladeren van het witllof en snijd het witloof in vier gelijke stukken over de lengte en verwijder het bittere hart.
Bak het witloof kort in een hete pan met een klein beetje roomboter tot ze beetgaar is en blus af met een paar druppels Balsamico, breng  op smaak met peper en zout en laat het geheel afkoelen.
Maak de avocado schoon en snijd in dunne plakjes, besprenkel met een beetje citroen.
Hak de walnoot in fijne kleine stukjes
Toast de plakken Maïs brood in een pan of in de broodtoaster goudbruin

Pak een plak getoast maïsbrood en besmeer dun met roomboter, leg hierop vervolgens een beetje van het witloof, daarbovenop een paar plakken avocado en hier bovenop weer een paar plakjes gerookte kipfilet. Besmeer de kipfilet met de Wijndragers “Appetjes van Oranje” Mosterd, en strooi hierop een beetje van de gehakte walnoot, doe hierop een beetje rucola en leg hier bovenop weer een aan beide kanten besmeerde plak getoast maïsbrood. Herhaal vervolgens de hiervoor beschreven stappen en leg als laatste een aan een kant met boter besmeerde plak getoast maïsbrood. Zet de sandwich vast met twee saté prikkers en snijd half schuin door. Serveer de sanwiches op een bord of schaal. 

 

Gerookte makreel met bier-mosterddressing

Ingrediënten

  • 500gr gerookte makreelfilets
  • 25 gr bosuitjes
  • 2 dl bokbier
  • 2 eetlepels honing-mosterd
  • 1 jonagoldappel
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • peper en zout naar smaak

 

De makreelfilet in repen snijden en op een schaal overdoen of over aparte bordjes verdelen.

De bosuitjes wassen en in zo smal mogelijke ringetjes snijden, ook het groen!
De appel grof raspen. Bier, zonnebloemolie en mosterd door elkaar kloppen met een garde. De bosuitjes erdoorheen roeren en vervolgens de geraspte appel.
De saus proeven en eventueel met peper en zout op smaak afmaken en vlak voor het opdienen over de makreelfilets gieten.

Geef er warme ciabattabroodjes bij en een frisse sla, bijvoorbeeld kropsla met tomaat en komkommer.

 

Kotelet met linguine en spekjes


Ingrediënten

  • 4 varkenskoteletten
  • 350 g linguine (verse pasta)
  • 200 gr gerookte spekreepjes
  • 350 gr broccoli
  • 2 dl room
  • 3 el .boter
  • 2 el peper-mosterd
  • peper en zout

 

Voorbereiding
snij de broccoli in kleinere roosjes. Schil de steel en snij in kleine ringen

Bereiding
Kook de linguine in 10 min gaar in 3,5 l licht gezouten water. Giet af en hou warm
bak de spekreepjes 2 min. In 2 el boter en doe er de broccoli bij. Bak al roerend verder in 5 minuten
voeg de room toe en laat het geheel afgedekt nog 5 min. Verder sudderen op een matig vuur
bak de varkenskoteletten in 1 el boter langs beide kanten goudbruin. Kruid naar smaak met peper en zout en laat nog 5 min verder bakken op een zacht vuur
roer de mosterd onder de broccoli-spekjesmengeling en kruid met peper en zout. Meng er de linguine door en laat nog even opwarmen

Afwerking
schik een varkenskotelet op elk bord en serveer er de linguine mengeling bij

 

 

Pikante aardappelsalade

Ingredienten:

  • 1 kilo vastkokende (nieuwe) aardappels
  • 250 gram ontbijtspek
  • 2 bosjes radijs
  • een handvol verse peterselie
  • 150 ml kippenbouillon (van een tablet)
  • 2 eetlepels duivelsmosterd
  • 2 theelepels mosterdpoeder

 

Bereiding:

Nieuwe aardappels: goed afspoelen en in de schil koken; beetje af laten koelen en pellen.
Oude aardappels: schillen voor het koken.
Kook de aardappels niet té gaar, ze garen nog wat na!
De nog warme aardappels in dunne schijven snijden, dikke aardappels eerst in de lengte doorsnijden.
Het spek in reepjes snijden, de radijsjes in plakjes.
De peterselie onder stromend water afspoelen, goed uitschudden of uit laten lekken en vervolgens fijnhakken of -knippen.
Het spek zachtjes bruin bakken in eigen vet.
Als de bouillon koud is dan deze opwarmen, het hoeft niét te koken. Het mosterdpoeder erdoor roeren. Vervolgens de bruine spekjes en de mosterd toevoegen.

De aardappelschijfjes voorzichtig omscheppen met de radijsjes en de peterselie; probeer de schijfjes heel te houden.
De bouillon-met-spekjes erover gieten. De salade voor het serveren heel even laten staan om de bouillon er wat in te laten trekken.

Tip:
Gebruik een vrij platte schaal, zodat de salade enigszins uitgespreid ligt en niet opgehoopt. Dit om te voorkomen dat je na het overgieten met de bouillon nogmaals om moet scheppen, waardoor de aardappelschijfjes misschien stukgaan.

Salade van gemarineerde paddenstoelen

 

Ingrediënten

  • 500 gr kleine champignon
  • 4 lente uitjes
  • 1 rode paprika
  • 2 el fijgehakte peterselie
  • 3 teentjes gerookte knoflook
  • 3 el witte wijnazijn
  • 2 theelepels bieslook-mosterd
  • 80 ml olijfolie

 

Bereiding:

Maak de champignons met keukenpapier schoon en halveer ze. Snijd de uitjes in ringetjes en de paprika in fijne reepjes.
Doe de champignons in een schaal en voeg de uitjes, de paprika en de peterselie toe.
Maak een dressing van knoflook, wijnazijn, mosterd en olie. Schenk de dressing over de champignons en schep goed door.
Minimaal 3 uren laten marineren in de koelkast en voor het opdienen nogmaals goed omscheppen.