Gerechten met kruiden

 

 

Het Kruidenbrood ‘groeit’ uit de pot

Asperges met notenkruid

Mosselen met Japanse dressing

Hard gekookte eieren gevuld met Goudsbloemen

Goudsbloemensoep

Goudsbloemensaus

Goudsbloemenrijstpap

Het Kruidenbrood ‘groeit’ uit de pot

Ingrediënten

  • 500 gr meel,
  • 40 gr gist,
  • 3 dl lauwwarme melk,
  • 1 mespuntje suiker,
  • 1 ui fijngesneden,
  • 1 teentje gerookte knoflook,
  • 50 gr boter, 2 eieren,
  • 1 mespuntje zout,
  • nootmuskaat,
  • 1 theelepel karwij,
  • 1 theelepel rozemarijn fijngehakt,
  • 2 theelepels tijm

 

In plaats van de genoemde  kruiden – of erbij – kunt u blad van een geurgeranium (pelargonium) gebruiken → Rozen-dennen-citroen-pepermunt of sinaasappelgeur
(zie → Ons assortiment → Geurgeranium)

Bereidingswijze

Haal de boter een uurtje op voorhand uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komt. Neem een ruime mengschaal.
Giet er de melk in in en verbrokkel er de verse gist in. Roer en los de gist op in het melk. Neem bloem en doe ze bij de melk met de gist.
Doe ook de malse boter in de schaal, de knoflook, de kruiden en het zout, kneed alles met de kneedhaak een kwartier lang tot een egale malse bol.
Was je handen en strooi een beetje bloem op je werkplank. Trek het deeg van de kneedhaak en schep het uit de pot. Laat het dolgedraaide deeg 5 minuten rusten op je werkplank.
Leg er een vochtige handdoek over. Strooi nog wat bloem op je werkvlak en kneed het deeg een paar minuutjes met de hand. Maak er mooie egale bolletjes van.
Poeder een beetje bloem over de bolletjes deeg en leg er de vochtige handdoek over.
Zet het 15 minuten opzij. Opmerking: Een brooddeeg moet 2 keer rijzen. Dit is de eerste beurt. Leg de bolletjes deeg op een plek in huis waar het niet tocht en de temperatuur constant blijft.
Kneed het deeg een paar minuten en druk er alle gasbellen uit die tijdens het rijzen gevormd werden. Als het deeg te kleverig is, dan strooi je er best nog een beetje bloem over.
Nu het deeg nog even ‘bollen’ tot het een perfecte ronde vorm heeft. Leg de bolletjes brooddeeg in de stenen potje.
Maak met een mesje kruisgewijs enkele ondiepe insnijdingen in de bovenkant van het deeg. Leg de bolletjes opnieuw onder de vochtige handdoek en laat het 40 minuten rijzen op een plek in huis waar geen tocht is en de kamertemperatuur constant blijft. Verwarm de oven voor op 220°C. Plaats ook een ondiep schaaltje op de bodem van de oven.
Zet de potjes met deeg  in de oven van 220 °C en giet wat water in het schaaltje. De hete waterdamp zal zorgen voor een mooie broodkorst.
Bak het brood 35 tot 45 minuten. Let op: Open na 20 minuten de oven en laat de ovendeur op een kiertje staan. Klem bv. een metalen of houten spatel tussen de ovendeur.
Laat het brood nog 10 tot 15 minuten verder bakken.

 

Asperges met notenkruid

asperges_met_notenkruid

Ingrediënten voor 4 personen

  • 12 asperges
  • klontje boter
  • 3 eetl crème fraiche
  • scheutje sherry
  • chillipoeder
  • nootmuskaat
  • notenkruid
  • 50 gr pecannoten
  • paar druppeltjes notenolie

 

Bereidingswijze:

Schil de asperges goed met een dunschiller of een kaasschaaf en snij het kontje eraf. Kook de asperges in hoge pan, met een klontje boter, in ongeveer 10 minuten gaar (afhankelijk van de dikte) en laat ze dan nog 10 minuten in het kookwater staan.

Stamp  in een vijzel de pecannoten fijn. Knip wat blaadjes notenkruid. Doe het bekertje crème fraiche in een steelpannetje met wat notenolie, chillipoeder, nootmuskaat en een scheutje sherry. Warm dit langzaam op. Leg de asperges op de borden, giet de saus erover en strooi de noten en het notenkruid er over heen.

 

Mosselen met Japanse dressing

Mosselen_met_Japanse_dressing

Ingrediënten:

  • 2 kg mosselen
  • scheut droge witte wijn
  • 200 gr jonge spinazieblaadjes
  • peper
  • zout
  • 1 el geroosterd sesamzaad
  • 125 gr shiso purper

 

Ingrediënten voor de dressing:

  • 1 lente-ui
  • 1 cm verse gember
  • 1/4 rode paprika
  • 3 el Japanse sojasaus
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 2 el sesamolie
  • 1 mespuntje wasabi

 

Bereidingswijze:

Kook de mosselen met de wijn in een dichte pan tot ze net open gaan. Schep ze uit de pan en laat ze afkoelen. Haal driekwart van de mosselen uit de schelp. Laat de andere mosselen in de schelp.

Roerbak de spinazie heel kort, breng op smaak met peper en zout en schep uit de pan als het net geslonken is. Laat uitlekken en afkoelen. Leg de spinazie op het midden van het bord.

Verdeel de mosselen in de schelp over de spinazie en leg de losse mosselen eromheen. Schep wat dressing over de mosselen, bestrooi ze met sesamzaad en garneer met shiso.

Dressing: Snijd het wit van het lente-uitje fijn, rasp de gember, snijd de paprika zeer klein en meng alle ingrediënten.

 

Hard gekookte eieren gevuld met Goudsbloemen

Goudsbloemen_gekookt_ei

Ingrediënten:

  • 12 verse Goudsbloemen
  • 2 koffielepels gedroogde bloemblaadjes
  • 6 hard gekookte eieren
  • 80 gr mayonaise
  • 1/2 koffielepel zout
  • peper

Bereidingswijze:

Ontdoe de hardgekookte eieren van hun schaal en snijd ze in de lengte door. Haal er voorzichtig de eierdooiers uit en prak deze fijn. Voeg er de mayonaise, zout, peper en de fijn gemaakte gedroogde bloemblaadjes aan toe en meng alles goed. Vul de eiwithelften met het mengsel. Versier de gevulde eieren met de bloemblaadjes. Koel serveren.

 

Goudsbloemensoep

Goudsbloemsoep2

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels Goudsbloemenblaadjes
  • 1/2 kg aardappelen
  • 1 grote ui
  • 2 eetlepels fijngesneden selderij
  • 4 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 2 eetlepels olie
  • 1/2 l water
  • 1/2 liter melk
  • zout, peper
  • 1 eetlepel bloem

 

Bereidingswijze:

Schil de aardapppelen en snij ze in kleine stukjes. Fruit de fijngesnipperde ui, de stukjes aardappel, de selderij en de peterselie in een diepe pan met olie. Voeg er nu water aan toe, maar zorg ervoor dat alle groenten net ondergedompeld zijn. Laat de soep een 20-tal minuten zachtjes sudderen. Voeg daarna een halve kop melk toe. Los in de resterende melk een beetje bloem op en giet dit mengsel bij de soep. Breng de soep al roerend tot haar kookpunt. Voeg er tenslotte de Goudsbloemblaadjes aan toe. Blijf nog eventjes roeren tot de soep gebonden is. Kruid naar eigen smaak.

 

Goudsbloemensaus

Ingrediënten:

  • 1 tas Goudsbloemblaadjes
  • 1 ei
  • 150 gr boter
  • 150 gr suiker
  • 1/2 eetlepel citroensap
  • 1 koffielepel geraspte citroenschil
  • water

 

Bereidingswijze:

Maak een smeurige massa van de zachte boter, de suiker en het losgeklopte ei. Voeg er de Goudsbloemblaadjes, het citroensap en de geraspte schil aan toe. Plaats het pannetje au-bain-marie.Meng heet water met de massa. Roer tot er een dikke saus ontstaat. Lekker bij ijs of pudding.

 

Goudsbloemenrijstpap

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels Goudsbloemblaadjes
  • 1/2 kopje dessertrijst
  • 4 kopjes melk
  • 1/2 kopje witte suiker
  • 3 eetlepels maïzena (of vanillepoeder)

 

Bereidingswijze:

Voeg aan de melk een eetlepel verse Goudsbloemblaadjes toe. Verwarm de melk zachtjes. Roer de rijst nu onder de melk en laat al roerend gaar worden. De rijstpap kan ingedikt worden door toevoeging van de in melk opgeloste maïzena. Voeg suiker naar smaak toe. Serveer de rijstpap in schaaltjes, waarin voordien wat verse Goudsbloemblaadjes gestrooid werden.