Gerechten met aardappels

 

Aardappelpannekoekjes in limoenboter

Ovenschotel maat aardappel, aardpeer olijven & salie

Aardappelgratin met kruiden & gerookte zalm

 

 

Aardappelpannekoekjes in limoenboter

 

Ingrediënten

  • 250 g bloemige aardappelen
  • 200 g verse spinazie of 125 g diepvriesspinazie
  • 2 lente-uien
  • 3 eieren
  • 1,5 dl melk
  • 50 g boter (op kamertemperatuur)
  • 50 g bloem
  • 1 chilipeper
  • 1 tl komijnpoeder
  • peper en zout
  • Voor de limoenboter:
  • 2 limoenen
  • 70 g boter (op kamertemperatuur)
  • 1 teentje knoflook

 

Bereiding:

Limoenboter: roer de boter zacht met een houten lepel. Rasp de limoenen en meng de schil onder de boter. Pers de limoenen en voeg het sap toe aan de boter. Snipper de knoflook fijn en roer eveneens door de boter. Breng op smaak met peper en zout. Stort de boter op plastiekfolie en rol op. Laat opstijven in de koelkast.

Aardappelpannenkoekjes: was de spinazie, of ontdooi de diepvriesspinazie, en laat hem slinken en een warme pan zonder vetstof. Giet de spinazie af en knijp uit. Hak de spinazie fijn. Gaar de geschilde aardappelen in licht gezouten water. Giet af en pureer.
Smelt de boter en roer deze met de spinazie door de puree. Voeg hierbij de melk en eieren. Roer tot een gladde massa en meng de bloem hieronder. Snipper de chilipeper en lente-uien fijn en meng onder het beslag. Breng op smaak met peper, zout en komijn.

Bak pannenkoekjes van het deeg en serveer met de limoenboter.

 

Ovenschotel maat aardappel, aardpeer olijven & salie

Ingrediënten

  • 600 g vastkokende aardappelen (ongeveer 6 grote aardappelen)
  • 300 g gerookt spek
  • 400 g aardpeer
  • 1/2 citroen
  • 180 g groene olijven (zonder pit)
  • een handvol salieblaadjes
  • een handvol platte peterselie
  • 1 el komijnzaadjes
  • peper en zout

 

 

Bereiding

Was de aardappelen en kook ze 10 minuten in licht gezouten water. Giet af en snijd overlangs in twee. Leg ze in een braadslede.

Was de aardappelen en snijd in plakken van 1 cm. Voeg ze bij de aardappelen. Snijd de salie grof en voeg toe. Meng en kruid met peper en zout.

Bak gedurende 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

Snijd de citroen (inclusief de schil) en het spek in plakken en voeg samen met de olijven en het komijnzaad bij de aardappelen. Roer om en bak nog 20 minuten. Bestrooi met gehakte peterselie en serveer.

 

Aardappelgratin met kruiden & gerookte zalm

aardappelgratin met kruiden&gerookte zalmkopie

Ingrediënten voor 6 personen

  • 400 ml melk
  • 3 kruidnagels
  • 2 laurierbladeren
  • 50 gr ui in ringen
  • 85 gr prei fijngesneden
  • 100 gr licht gezouten gerookte zalm in dunne repen
  • 350 gr aardappelen in plakjes van 2 mm gesneden
  • 2 el fijngesneden verse bieslook
  • 2 el fijngesneden verse dille
  • 1 el fijngesneden verse estragon
  • 2 tl grove graanmosterd ( zie pag mosterdasssortiment)
  • peper
  • 35 gr waterkers

 

Bereidingswijze

  • Giet de melk in een grote pan met zwarebbodem, voeg de kruidnagels,
    laurierbladen, ui, prei en gerookte zalm toe en verhit op halfhoog vuur.
    Haal, als de melk het kookpunt nadert, de zalm voorzichtig met een
    schuimspaan uit de pan en laat hem op een bord afkoelen.
  • Doe de aardappelen bij de melk en roer met een houten lepel.
    Breng weer aan de kook en laat 12 minuten sudderen tot de aardappelen
    zacht worden en de melk wat is ingedikt door het aardappelzetmeel.
    Roer af en toe om te voorkomen dat de aardappelen aan de bodem plakken.
    Verwijder de kruidnagels en laurierbladen.
  • Voeg de kruiden, mosterd en peper toe en roer goed door.
    Giet het mengsel in een ingevette, lage taartvorm van 19 cm,
    waarvan de bodem is bekleed met bakpapier. Bedek met een laag bakpapier
    met daarop aluminiumfolie en bak 30 minuten in een op 200°C
    voorverwarmde oven.
  • Haal de vorm uit de oven, verwijder het papier en de folie en leg er een
    bakplaat op. Laat 20 minuten afkoelen en keer dan de taartvorm om op de bakplaat. Zet hem onder een voorverwarmde hete grill om de bovenkant
    te laten bruinen.
  • Snijd de gratin in 6 punten. Serveer met de gerookte zalm, gegarneerd met waterkers.